Önkéntes tábor Kenyában

Képek és beszámolók a Van egy téglám Kenyában projekt önkéntes táboráról.

2011. november 11., péntek

Samu bácsi levele

Kedves támogatók, jövendőbeli „szülők”,

Az én nevem Samu bácsi, én vagy a Sargy iskola igazgatója. Alábbi levelemben el szeretném magyarázni nektek, hogy miért fontos, hogy gyermekeinknek támogatókat keressünk.

A Sargy közösség-fejlesztési projekt egy olyan területet céloz meg, ahol a HIV/AIDS nagymértékben elterjedt, aminek következtében sok gyerek árva és félárva maradt vagy veszélyeztetett helyzetben van.

Az árva gyerekek között sokan idős nagyszüleikkel élnek, akik előrehaladott koruk miatt nem biztosíthatnak ételt, iskolai egyenruhát vagy oktatási költségeket. A félárva gyerekek többsége pedig HIV fertőzött szülővel él, akik állandó betegeskedésük miatt szintén nem tudják gyereküket megfelelően ellátni. Ezért a gyerekek kénytelenek abbahagyni az iskolát, ami további életüket jóformán tönkreteszi. A fiúgyermekeket munkába fogják és kihasználják őket. A leánygyermekek pedig prostitúcióra is kényszerülhetnek, ezért gyakori a korai terhesség és a HIV/AIDS is könnyen terjedhet.

Sok gyerek, aki a Sargy Iskolában tanul, olyan leány-anyától származik, aki 5-8 osztályos korában hagyta abba az iskolát. Ilyen gyermek-szülők által nevelve ezek a tanulók igencsak hátrányos helyzetűek. Szüleik nem viselik rendesen gondjukat és nem biztosítanak megfelelő körülményeket. Sajnos az elégtelen nevelés miatt ezek a gyerekek gyakran követik anyjuk példáját és korán szülnek gyereket.

Azokban a családokban, ahol mindkét szülő él, szintén nagyon nagy a szegénység. Többségüknél jellemző a szülők megterhelése, ami az elhalt rokonok gyerekeinek az örökbefogadása miatt van. A szülők nem tudják mindegyik gyereknek biztosítani az iskoláztatást.

A Sargy Iskola nagyon jó lehetőséget ad az ilyen gyerekek számára. Az állami iskolákban a túl nagy létszámú osztályok és a kevés tanár miatt, a tanulók igen kevés személyes figyelmet kapnak. Ez rossz tanulmányi eredményekkel jár és emiatt is sokan abbahagyják az iskolát.

A Sargy Iskola az állami iskolákkal szemben több hangsúlyt próbál fektetni a gyerekek kreativitására, egyéni készségeik felfedezésére, a sportolásra. Pl. már hat éves koruktól sportolási lehetőséget biztosítunk a számukra. A szigeten a mienk a legfiatalabb focicsapat. Ezek a tehetségek ha megfelelően tovább vannak fejlesztve később megélhetést is biztosíthatnak a számukra, még akkor is ha egyetemre már nem jutnak el anyagi nehézségek miatt.

Mivel otthon nem kapnak elég ételt, iskolánk az állami iskolákkal ellentétben ezt is biztosítja számukra, igaz egyelőre még csak napi két adag kukorica-kását vagy fánkot tudunk nekik adni, de ez is több a semminél.

Ahhoz, hogy ezek a gyerekek felelős és tanult polgárai legyenek a közösségünknek a Sargy Iskola marad az egyetlen lehetőségük és reményük! A Sargy Iskola pedig, jelenleg alig működőképes, ezért tartjuk annyira fontosnak egy örökbefogadási program elindítását! Ha mind a száz gyereknek sikerül egy „szülőt” találnunk, aki havi 15 euróval támogatná őt, az iskola csodálatosan működne. Nemcsak, hogy minden tanuló rendesen ehetne, és új, tiszta egyenruhában tanulhatna, cipőben focizhatna, saját tolltartója lehetne, hanem még a tanárok fizetésére, az iskola karbantartására is jutna a támogatásból.

Előre köszönöm a jövendőbeli „szülőknek” , hogy gyerekeinket támogatni fogják! Isten áldjon meg titeket!

Tisztelettel és szeretettel,

Samu bácsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Most mar barki irhat, nem csak regisztralt tagok...

Related Posts with Thumbnails