Önkéntes tábor Kenyában

Képek és beszámolók a Van egy téglám Kenyában projekt önkéntes táboráról.

2010. április 20., kedd

Na egy kis budzsetta

Na gyorsan: Tífuszláz, fuccs, elment, tenyeremen a bőr keményedik. A vasárnap jó hangulatban telt. Megint prédikáltam, mostmár magabiztosabban, a helyi templomban. (Ez most sátán-mentes volt.) Röviden, velősen, történetekben, egyszerű szavakkal, fogalmam sincs mennyire őszintén.

Tegnap este Samuellel egy kis budzsetet összeállítottunk az álmainkról. Úgy döntöttem, hogy bemásolom ide a blogra, mert sose lehet tudni, milyen támogatók kerülhetnek így a szervezetnek. Az összegeket ne adjátok össze, mert megijjjedtek. Éppen azért írok külön árakat mindenre, hogy lássátok, miből tevődnek össze a dolgok. Fontossági sorrendbe állítom.
Úgy döntöttünk, hogy mégsem a legolcsóbb költségvetésű házat húzzuk fel. Legalábbis, ami a szerkezetet illeti. Felhúzunk egy stabil, jó minőségű fa-szerkezetet gerendákból, és a falakat egyenlőre olcsón, fémlemezekből állítjuk fel. Később majd lehet téglából, ha megengedhetjük magunknak. De így legalább az alap meg a szerkezet meglesz, és nem kell azt is később lecserélni.

Az árakat szakember állította össze(e=euro):

Roofing Nails: 7 kg, 14 e\kg
Wire Nails: 5": 1 kg, 1,2 e\kg
6": 5 kg, 6 e\kg
3": 2 kg, 2,4 e\kg
2": 1 kg, 1,2 e\kg
Gerendák:
1. 3*2: 70 e
2. 2*2: 65 e
3. 6*1: Facia boards: 33,6 e
4. Sedear poles: 34 drb.: 119 e
5. Iron sheet: 42 drb.: 285,6 e

Cement a padlónak, meg az alapnak: 25 zsak.(9 e\zsak)

Ablakok(3*3 lab): 4 ablak: 4*30 e: 120 e

Ajtó: 2 ajtó: 140 e

Latrinák: 180 e

Itt megemlítek egy jó ötletet, amit Vasárnap meg hétfőn láttam egy másik projektnél, amit meglátogattunk Samuellel: Egy kör alakú épület, budikkal meg tusolókkal, középen egy nagy tartállyal, amibe a ganyé megy. (most becsületszavamra nem jut eszembe szebb szó, és nincs időm gondolkozni). Az ott keletkezett gázakat pedig csövekkel kivezetve főzőgáznak használják fel. A maradék trágya megy komposztnak. Tehát minden felhasználódik jóformán. Nagyon tetszett az ötlet.

Víztank: 500 e. (beszereléssel, ereszfelszereléssel együtt)

Tusolófülkék: ide még nem tudok árakat.

További dolgok amikre még szükség van:

- asztalok, ágyak, emeletes ágyak, polcokhoz deszka, ágyneműk, matracok, moszkitó-hálók, műanyag vagy bármiféle székek, szekrények.

Hagyományos kis kunyhó a háznak udvarán: 500 e. Az ilyen nagyon jól néz ki, és hűvös, kellemes.

Kerítés: ez egy nagyon fontos, csak drága dolog. Egy megfelelő kerítést a földterület köré, egy olyan 1000 euróból lehetne felhúzni.

Kis farm, kerttel, tyúkokkal, kecskékkel:

- gyümölcsfák: avocado, mango, papaya, banán, mindezek nagyon olcsón kaphatóak: 0,2 e\seedling
-zöldségek: olcsó
-teaültetvény: olcsó
-tyúkol
-kecskék (ezekről már beszéltem korábban)
-komposzt

Játszótér gyerekeknek

Végül pedig nagy. kedvenc álmaim, az "okosságok":

- komposzt: kevés embernek van tudása errefelé a komposztról, pedig hihetetlenül megnövelné a termékenységet, és nagyon olcsó a költségvetése. Az interneten jó komposztrecepteket lehet kapni, akinek van ideje, állítson össze anyagot, tervet, költségvetést róla, s küldje át, hogy nekem már csak nyomtatni kelljen.

- vízszűrő: ezt is a meglátogatott projektnél láttam: 2 veder, egy alul, egy felül, a felső lyukas alul, benne szén, kavics, homok rétegenként, a rétegek között pedig kis-szemű háló. A tóból hozott vizet beleöntik a felső vederbe, és átszűrődik az alsó vederbe. A vizet előtte napon hagyják néhány órát, így a baktériumok 50 százaléka elpusztul. A víz szűrés után iható!!! Ez azért jó, mert én például szerekkel kezelt vizet iszok, ami hosszútávon nagyon egészségtelen. Így, szűréssel, a szerek nélkülözhetőek. Erről is nézhet valaki recepteket az interneten. A költségvetés nagyon olcsó, és ha meggyőzzük az embereket, hogy ezt használják, nagyot csökkenne a betegségek (giliszták, tífuszláz) száma. Az emberek errefelé csak úgy minden nélkül isszák a tó vizét, szereket pedig pénzhiány miatt nem vásárolnak.

- napenergiával működő sütő, vízforraló: akinek van ideje nézzen ehhez is ötleteket, nagyon sokat (tüzifát, gázt, időt) meg lehet spórolni ezzel az egyszerű szerkezettel. Jóformán csak egy nap fele fordított, napfényvisszaverő anyaggal borított tartályról, vagy "nagy tányérról" van szó, amibe akár húst sütni, akár vizet forralni is lehet.

-napelemek: kis napelemek: 90 e
nagyok: 400-500 e

- biciklitekervényes áramtermelő: erről az amerikai misszionárius mesélt nekem. Ha egy olyan órát tekered a szerkentyűt, utána 2-3 órán keresztül lesz áramod, valami ilyesmi.

Megj. az okosságokhoz: a www.instructables.com oldalon sok efféle hasznos dolgokat lehet kapni.

Na olvassátok, gondolkozzatok, hogy hogyan lehetne még segíteni.

A Sargy Center Rusinga Stars nagyon jó formában van, a purecek nagyon gyorsan fejlődnek. Nemrég a helyezést gyakoroltuk. A kapu sarkaiban elhelyezett lufikat kellett a labdával elkapniuk cukorka fejében. Nagy volt a törekvés.

Mostanában a suliban nem tanítok, csak délutánonként edzek. Délelőtt csákányozok, lapátolok. De a suliba is be kéne nézzek, mert a lányokkal mostanában nem foglalkoztam, és egy kicsit biztos haragszanak rám ezért. Úgyhogy valami origamit vagy gyöngyfűzést összedobok a közeljövőben.

Még mi történt? Tegnap s tegnap előtt meghívtak egy másik projekthez, hogy segítsünk egy játszótér felhúzásában. Ilyen közmunka volt. Nagyon jó élmény. Sokmindent eltanulhattam tőlük. Erről nemsokára fogok képeket feltenni.

A kamerám az utolsókat rúgja. Már csak úgy tudom bekapcsolni, ha előtte néhányszor felpofozom vagy odaverem valami keményhez és dudoroshoz. Nem tudom mi lesz.

Meghalt 26 évesen 2 diákomnak (testvérek) az anyja. Hétvégén temetés. Még 2 félárvából teljes árva lett. A nővel 1 hete beszéltem néhány szót, akkor azt mondta fáj a feje. A halál okát nem lehet tudni.

Ma este meccset nézünk a falu mozijában. Barcelona-Intermilan.

Na, nem tudom még mit írhatnék, úgyhogy most egyenlőre abbahagyom.

Szervusztok.

5 megjegyzés:

  1. néhány környezettudatos ötlet, remélem hasznos lészen belőle néhány:
    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20091230-ontozes-ciszternabol-olvasonk-kuldte.html

    http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=2566

    http://www.otletmozaik.hu/nyomtathatoverzio.html;jsessionid=8DFAAA1089FC3C88C444F63AC2D1BD9D?article_id=411&heading_id=16

    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20091029-komposztalas-falevelek-is-jok-egetes-helyett.html

    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090811-naptuzhely-napenergia-ingyen-tisztan-es-hosszu-idon-at-mukodik.html

    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090806-elo-garazs-fuzfabol-keszitsunk-magunknak-esztetikus-es-kornyezetbarat-novenyi-satrat.html

    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090802-komposztaljunk-hogyan-kezdjuk-el-mit-tehetunk-a-komposztba-es-minek.html

    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090703-sorkollektor-a-legolcsobb-hazilag-elkeszitheto-napkollektor-sorosdobozokbol.html

    http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090521-napenergia-a-kertben-365-kornyezettudatos-otlet.html

    tsók.

    VálaszTörlés
  2. Remélem, nem szontyorodtál el a leveled végére, míg leírtad az összes leárazott álmotokat! Biztos vagyok benne, h ezek idővel mind összejönnek. Az pedig, h TE ott vagy, az lényegesen megrövidíti ezt az időt.

    reszpekt!

    :o)

    VálaszTörlés
  3. Hello Balazs,

    Regebb olvastam a beszamolodrol, es megragadott. Szeretnelek tamogatni. Hogyan lenne ez lehetseges?

    Koszonom,
    Huni

    VálaszTörlés
  4. Balazs, olvastam mar regebb a kis kirandulasrol.
    Szeretnelek tamogatni. Hogyan lehetseges?

    Koszi, Huni

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, h. sikerult-e megkapnod az elobbi uzeneteimet. Ha megkaptad, akkor kerlek irj vissza a g_hunor@yahoo.com -ra es beszelunk.

    Koszi, Huni

    VálaszTörlés

Most mar barki irhat, nem csak regisztralt tagok...

Related Posts with Thumbnails